Válaszolunk a fórumozók kérdéseire!

Kedves Pályázók és Fórumozók!

Itt válaszolok a kérdéseitekre. Sajnos a Fórumban az egyes hozzászólásokra írt válaszok nem kiemelten jelennek meg, nehéz őket észrevenni.

Többen és többször kérdeztétek, kikből áll az előzsűri. Az előzsűri, ahogy a kiírásban is megfogalmaztuk, a litera szerkesztőségének tagjaiból áll. A névsor nyilvános, a litera irodalmi portál (http://www.litera.hu) impresszumában olvasható, de ide is leírom: Györe Gabriella, Jánossy Lajos, Kálmán Gábor, Nagy Gabriella, Németh Gábor és Szekeres Dóra.

Több ízben felmerült a Fórumban, hogy ha valaki bekerült a versenybe, az kiszorított mást, aki esetleg bekerülhetett volna. Ez nem így van. Mint szintén jeleztük, a pályázatra beérkezett anyagok nagy számára tekintettel a versenybe hívandó - az eredeti elgondolás szerinti - maximum 25 mű számát maximum 50-re emeltük, de nem határoztuk meg pontosan. Attól tettük függővé, az előzsűri hány írást tart alkalmasnak a versenyben szereplésre.

Jeleztétek, hogy három versenybe került pályázó már rendelkezik kötettel vagy kötetekkel. Köszönjük az észrevételt. Utánanéztünk. Mivel jelzett kötetek – ha jól tájékozódtunk - nem prózakötetek, a pályázatok hagyománya szerint nem jelentenek kizáró okot, és a pályázók jól értelmezték a kiírást. Kisprózai pályázat esetében a más műfajban megjelent kötetek nem számítanak. A döntést azonban a szakmai zsűri hatáskörébe utaltuk, az ő tisztük mérlegelni és végső formájában megválaszolni a kérdést.

Többen szóvá tettétek, hogy a 199 beérkezett mű nem kapott tőlünk külön-külön értékelést. Nos, a nyilvános pályázatok esetében sosem kap minden pályamű értékelést. A pályázat és a beérkezett művek egészét, valamint a díjazottak és a kötetbe válogatott szerzők munkáit a szakmai zsűri a Könyvfesztiválon tartandó eredményhirdetésen és díjátadáson értékelni fogja.

Üdvözlettel, Nagy Gabriella